‘Ik sta nog steeds achter mijn keuze’

COLUMN – Deze zomer schreef ik bijna negen weken lang over orgaandonatie. Ik kwam veel te weten over het onderwerp en dacht na over mijn eigen keuze.

Het is inmiddels twee weken geleden dat het laatste artikel op het Donorgesprek verscheen. Op 28 augustus publiceerde ik een interview met professor Erwin Kompanje, dat voornamelijk over hersendood ging. De volgende dag was de deadline voor mijn blog. Het Donorgesprek was namelijk een schoolopdracht, die ik deed voor mijn opleiding journalistiek aan Hogeschool Utrecht.

Ik startte het Donorgesprek naar aanleiding van de orgaantransplantatie die Wieteke in juni had. De strijd die zij het afgelopen jaar voerde, inspireerde mij om te gaan schrijven over orgaandonatie. Toen had ik nog geen idee waar ik allemaal achter zou komen.

Ruim zes jaar geleden registreerde ik mij in het Donorregister met een ja. Ik sta nog steeds achter mijn keuze, als is die nu meer afgewogen. Door mijn blog kwam ik erachter dat nabestaanden wel degelijk een ander soort afscheid hebben van de orgaandonor. Door de juridische dood hersendood is het lichaam nog warm en lijkt het misschien alsof het nog leeft. Juist daarom vind ik het belangrijk dat mensen over orgaandonatie praten. De beslissing om voor ja of nee te kiezen hoeft geen makkelijke beslissing te zijn.

Door mijn blog ben ik de redenen om voor nee te kiezen beter gaan begrijpen en respecteren. Ondanks dat blijft mijn keuze ja staan. Het idee dat ik iemand anders leven kan redden wanneer mijn kans op leven minimaal is, vind ik in zekere zin geruststellend.

Het Donorgesprek was dus een schoolopdracht. Ik heb besloten om het blog hierbij te laten en niet door te gaan. Ik heb geprobeerd om zo veel mogelijke kanten van orgaandonatie te belichten en ben hier dan ook tevreden over. De schoolopdracht heb ik overigens afgerond met een dikke voldoende: een 8,5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s