Cor en Gerda lichten studenten voor over orgaandonatie

REPORTAGE – Universiteitsstad Tilburg vierde afgelopen week haar introductie. Eerstejaarsstudenten leerden deze week hun nieuwe stad en studie kennen. Afgelopen donderdag was de Nederlandse Transplantatie Stichting er aanwezig om de nieuwe studenten voor te lichten over orgaandonatie.

De stand van de NTS
Het Koningsplein in Tilburg is beladen met jonge mensen. Tussen de menigte staan stands van onder andere politieke partijen, studentenverenigingen en sportverenigingen. De zon staat hoog aan de hemel en het is 31 graden in Tilburg.

Onder een parasol met daaraan groene vlaggetjes staan een man en vrouw die buiten de gemiddelde leeftijd van de studenten vallen. Cor en Gerda staan aan twee bartafels, waaraan een groot groen doek hangt met daarop: ‘Een leven redden. Je hebt het in je.’ Vandaag proberen ze zoveel mogelijk studenten ervan te overtuigen zich te registreren in het Donorregister. En het liefst met een ja.

De stand van de NTS op het Koningsplein in Tilburg
De stand van de NTS op het Koningsplein in Tilburg.*

‘Ik eer mijn donor iedere dag’
Cor en Gerda zijn vrijwilligers voor de Nederlandse Transplantatie Stichting. Cor (61) heeft 15 jaar geleden een harttransplantatie gehad. Door een medische misser raakte zijn hart verlamd, waardoor hij een nieuw donorhart nodig had. “Ik eer mijn donor iedere dag en dat doe ik op mijn eigen manier”, vertelt hij. Zijn harttransplantatie was een reden voor hem om voorlichting over orgaandonatie te geven. “Minstens 1 keer per week ga ik erop uit om mensen te vertellen over orgaandonatie.

DSC02279
Cor kreeg 15 jaar geleden een nieuw hart.*

Dat doe ik op onder andere scholen en universiteiten. Ik geef mensen vooral de boodschap om er goed over na te denken. Dat wil niet zeggen dat ze per se voor ja moeten kiezen. Al wil ik er natuurlijk wel voor zorgen dat er zo veel mogelijk donoren zijn.”

 

Volgens Cor is het afgelopen jaar erg druk geweest en hebben ze veel animo gehad. Vandaag is dat wat minder. Cor en Gerda merken dat de studenten door de hitte niet gauw ergens stilstaan. Wanneer ik aan kom, lopen er toch al snel twee studentes op de stand af. Een daarvan vult het formulier in om zich te registreren. De ander, Daphne (22), vertelt dat ze zich een aantal jaar geleden heeft geregistreerd: “Ik was negentien toen ik mij registreerde. Ik heb de keuze aan mijn nabestaanden overgelaten. Het liefst laat ik mijn organen doneren, maar ik vind dat mijn nabestaande dat bij mijn overlijden moeten beslissen. Ik vind het meer hun keuze dan de mijne.” De vriendin van Daphne vertelt dat ze nooit veel over orgaandonatie heeft nagedacht: “Ik heb er eigenlijk nooit over gesproken met mensen. Maar nu zag ik de stand staan en dacht: ‘Laat ik me maar eens registreren.’” Zij koos voor een ja.

Gerda’s man was orgaandonor
Ondertussen vragen Cor en Gerda aan passerende studenten of zij al geregistreerd staan. Meerdere malen

De man van Gerda was orgaandonor.*
De man van Gerda was orgaandonor.*

wordt hun vraag beantwoord met een ja. “Normaal lopen we rond en stappen we op groepjes mensen af”, vertelt Gerda, “Maar vandaag is het zo warm dat we hier rustig in de schaduw blijven staan.” Negentien jaar geleden overleed de man van Gerda. Hij had zich niet geregistreerd en dus werd de donorvraag aan

 

haar gesteld. Ze reageerde niet direct met een ja. “Ik was natuurlijk in shock en dacht helemaal niet aan orgaandonatie. Gelukkig kreeg ik de tijd om er even over na te denken. Toen herinnerde ik mij iets wat mijn man ooit had gezegd: ‘Als mij iets overkomt, mogen ze alles hebben.’ Dat voelde als een soort teken en ik koos voor ja.” Gerda’s man hielp uiteindelijk vijf mensen door middel van orgaan- en weefseldonatie. Sindsdien is Gerda zich meer in het onderwerp gaan verdiepen. “Ik zocht veel op het internet op en reageerde op discussies. Op een gegeven moment werd ik benaderd door de NTS. Zij vonden dat ik een krachtig pleidooi hield.” Inmiddels is ze vrijwilliger voor de NTS. Gerda staat voor klassen, in ziekenhuizen, op beurzen en symposia. “Daar vertel ik mijn verhaal en probeer ik mensen ervan te overtuigen met elkaar in gesprek te gaan.”

‘Ik heb er nooit over nagedacht’
Gerda spreekt een groepje jonge meiden aan. Alle drie staan geregistreerd in het Donorregister met een ja. Een van hen, Tahnee (18), vertelt dat ze net 18 was toen ze zich registreerde: “Ik kwam het tegen op Facebook. Ik heb er nooit veel over nagedacht, maar dacht toen: ‘Waarom zou ik het niet doen?’ Ik registreerde mij gelijk met een ja. Ik hoef er eigenlijk ook niet veel meer over te weten.”

Het formulier dat de studenten invullen als ze zich registreren.*
Het formulier dat de studenten invullen als ze zich registreren.*

Om half drie staan Cor en Gerda al bijna drie uur op het Koningsplein. Cor: “De planning was om hier tot vijf uur te blijven staan. Vandaag gaan we toch wat eerder weg, omdat het zo warm is. Ik ben met heel veel plezier vrijwilliger voor de NTS en ik sta hier vandaag graag. Maar mijn gezondheid blijft toch het allerbelangrijkste.”

 

*Alle foto’s zijn door mijzelf gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s