‘We moeten minder negatief zijn over de 40 procent die staat geregistreerd’

Vooruitlopend op de Wet op de orgaandonatie, werd in 1997 de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) opgericht. Waar staat deze stichting voor en wat doet zij precies? Jeantine Reiger, werkzaam bij de NTS, vertelt.

NTS 1
*

Uitvoering van de Wet op de orgaandonatie
“In 1996 is de Wet op de orgaandonatie (Wob) ingegaan. In deze wet zijn alle zaken over orgaandonatie geregeld, zoals de oprichting van het Donorregister en hoe toestemming vor donatie kan worden gegeven. Samen met de wet is de NTS opgericht. Wij zijn de club die de Wob uitvoeren”, aldus Jeantine Reiger. De NTS zorgt voor een eerlijke verdeling van de donororganen. De stichting houdt de wachtlijst bij voor organen en weefsels. Ook raadpleegt de NTS het Donorregister, wanneer er iemand overlijdt die medisch geschikt is om donor te worden.

De NTS voert deze taken zo zorgvuldig en eerlijk mogelijk uit. “Daarnaast zijn we nauw betrokken bij ziekenhuizen. We denken met hen mee bij de organisatie orgaan- en weefseldonatie. Ook bieden we trainingen aan in uitnamechirurgen, transplantatie- en donatiecoördinatoren,” vertelt Reiger. Ook is de NTS verantwoordelijk voor de voorlichting over de orgaan- en weefseldonatie: “De informatie is objectief. Het uitgangspunt is wel dat we positief zijn over donatie”

Verantwoordelijk voor voorlichting
De overheidscampagne is in handen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Echter is de NTS betrokken bij de inhoud van de campagne. Reiger: “De overheidscampagne is niet volledig van informatie. Deze is gericht op de laatste stappen voordat mensen zich registreren. De campagne moet de laatste vraag beantwoorden: wil/kan ik wel of niet doneren? Wil men meer informatie moet men kijken op de website: transplantatiestichting.nl. Deze website wordt ook steeds genoemd in de overheidscampagne.”

Volgens Reiger is het helemaal niet zo slecht dat ruim 40 procent van de Nederlandse bevolking staat geregistreerd: “Veertig procent is niet weinig voor een systeem waarin iemand het zelf bepaalt of hij zich registreert. We zouden daar minder negatief over moeten zijn.” Toch is het volgens haar belangrijk dat men zich registreert: “Als iemand zich niet registreert, gaat de vraag naar de nabestaanden. Meestal zijn donoren onverwacht overleden. De donorvraag komt dus ook op een onverwacht moment voor de nabestaanden. Daarom is het voor hen een verschrikkelijk moeilijke beslissing. Het is een stuk minder moeilijk als de keuze van de overledene al bekend is.”

*
*

‘In Nederland praten we niet graag over de dood’
Reiger begrijpt het dat orgaandonatie voor veel mensen een lastig onderwerp is. Het feit dat het over de dood gaat, zegt volgens haar eigenlijk al genoeg. “In Nederland hebben we het over het algemeen weinig over de dood. We vinden het een lastig onderwerp. Orgaandonatie vindt veelal plaats na het overlijden. En dus praten we ook weinig over orgaandonatie.” Daarnaast vinden veel mensen het een griezelig onderwerp. “Ben ik wel echt dood? Voel ik er iets van? Dit zijn vragen die in de hoofden van veel mensen ronddwalen. Bovendien kent niet iedereen iemand die een orgaan heeft ontvangen. Voor veel mensen is er daarom onbekendheid rondom het onderwerp.” De NTS heeft ook vrijwilligers die nabestaanden zijn van

orgaandonoren. Met lezingen van hen proberen zij zo nog meer duidelijkheid te geven.

De toekomst
NTS onderzoekt wat nabestaanden nodig hebben om een weloverwogen positief besluit over orgaandonatie te kunnen nemen en dat ze vaker ja zeggen. “Ook zijn er innovatieve technieken ontwikkeld, waardoor donororganen na uitname vaker geschikt zijn voor transplantatie”, aldus Reiger.

“Op dit moment staan er zo’n duizend mensen op de wachtlijst voor organen en weefsels. De verwachtingen zijn dat er aan dit aantal niet veel zal veranderen in de toekomst.” Volgens Reiger zijn er buiten de wachtlijst nog meer mensen die een nieuw orgaan nodig hebben. Maar de conditie van deze mensen vaak is al zo slecht dat zij niet in aanmerking komen voor een transplantatie.

Reiger: “De donor kan misschien wel acht levens redden, maar zal dat nooit weten. En de ontvanger zal nooit weten wie zijn/haar leven heeft gered. Nergens komen vreugde en verdriet zo dichtbij als in de wereld van orgaandonatie.”

 

 

*Foto’s zijn afkomstig van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s