Verschillende donorsystemen

Binnen Europa wordt er gebruik gemaakt van verschillende donorsystemen. Zo hebben onder andere Nederland en Turkije een nee-tenzij donorsysteem, maar in bijvoorbeeld Frankrijk is het ja-tenzij-systeem van kracht.

Nee-tenzij-donorsysteem
Onderdeel van de Wet op de orgaandonatie in Nederland is het donorregistratiesysteem. Het wordt ook wel het ‘toestemmingssysteem’, ‘opt-in’ of het ‘nee-tenzij-systeem’ genoemd. Dit nee-tenzij-systeem houdt in dat Nederlanders van twaalf jaar of ouder door een geschreven document of door inschrijving in het Donorregister aangeven of zij na hun overlijden orgaandonor willen zijn. Wanneer iemand dit niet heeft aangegeven, wordt na het overlijden de vraag aan de nabestaanden gesteld. Niet alleen Nederland werkt met dit nee-tenzij-systeem. Ook Engeland, Turkije, Duitsland en Ierland hebben zo’n zelfde soort donorsysteem.

Ja-tenzij-donorsysteem
Een ander systeem is het ja-tenzij donorsysteem. Andere namen hiervoor zijn het ‘geen-bezwaarsysteem’ of ‘opt-out’. Spanje, Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië en Zweden hebben dit systeem doorgevoerd. De inwoners van deze landen zijn automatisch donor. Zij moeten het zelf aangeven als zij dit niet willen zijn. Dit bezwaar wordt dan vastgelegd via een geschreven document of een (nationaal) register. Met dit systeem probeert de overheid in deze landen actief donatie en transplantatie te bevorderen.

Het Actieve DonorRegistratiesysteem
In Nederland is er een groep die graag wilt dat we een ander systeem krijgen dan het nee-tenzij-systeem. Zij zijn voor het Actieve DonorRegistratiesyteem (ADR). Dit systeem gaat er, net als het ja-tenzij-systeem, vanuit dat men het zelf moet aangeven als hij geen donor wil zijn. Maar het ADR en het ja-tenzij-systeem zijn niet hetzelfde.

Volgens het ADR krijgt iedereen van 18 jaar of ouder die zich nog niet hebben geregistreerd, nogmaals de vraag om zich te laten registreren. De keuzemogelijkheden zijn in dat geval nog steeds hetzelfde als in het huidige Donorregister. Men krijgt een herhaalde oproep om zich te laten registreren. Wanneer iemand niks van zich laat horen, zal hij of zij na een tijd automatisch geregistreerd worden als orgaandonor. Op die manier is het niet meer nodig voor artsen om bij het overlijden van iemand, toestemming te moeten vragen aan de nabestaanden.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s