Het laatste nieuws rondom orgaandonatie

Momenteel is het zo geregeld in Nederland dat de bevolking van 12 jaar of ouder zichzelf moet registreren in het Donorregister. Zestig procent van deze groep mensen heeft dat nog niet gedaan. In dat geval wordt de keuze aan de nabestaanden overgelaten. Hieronder vind je een overzicht van het laatste nieuws rondom orgaandonatie.

Initiatiefwet D66
In oktober 2015 legde D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra haar initiatiefwet voor een Actief Donor Registratiesysteem (ADR) voor aan de Tweede Kamer. Binnen dit systeem worden niet-geregistreerde Nederlanders van 18 jaar en ouder gevraagd om hun keuze over orgaandonatie vast te leggen. De keuzes zijn ‘ja’, ‘nee’, ‘mijn nabestaanden kiezen’ of ‘een specifiek derde persoon kiest’. Het idee van D66 is om, wanneer deze personen niet binnen twaalf weken reageren, ervan uit te gaan dat er zij instemmen met orgaandonatie. De persoon in kwestie moet dan zelf aangeven als hij/zij geen orgaandonor wil zijn. In februari behandelde de Tweede Kamer de initiatiefwet. Maar het CDA besloot in juni dit wetsvoorstel niet te steunen. De partij vindt dat het wetsvoorstel tot ADR inbreuk maakt op het recht op de onaantastbaarheid van het lichaam, zoals dat in artikel 11 van de Grondwet staat. Ook zou er veel onduidelijkheid bestaan op het gebied van de effectiviteit van het nieuwe systeem. Er zouden andere mogelijkheden zijn om meer donoren te werven. Voorbeelden daarvan zijn dat gemeente verplicht worden om bij uitgifte van officiële documenten ook een donorformulier mee te geven. Ook vindt het CDA dat er meer voorlichting op scholen zou kunnen komen. Dat leidt tot meer kennis over orgaandonatie, zodat kinderen een bewustere keuze kunnen maken op hun 18e, aldus de partij.

Apple en orgaandonatie
Afgelopen week meldde de website iPhoned dat Apple zich sterk gaat maken voor orgaandonatie. Dat doen zij met hun nieuwe besturingssysteem iOS 10. Dit besturingssysteem komt in het najaar van 2016 uit. De gezondheid-app in iOS10 maakt het een stuk makkelijker om je als donor te registreren. Gebruikers kunnen zich binnen enkele tikken aanmelden als donor. De optie zal voorlopig alleen nog bruikbaar zijn voor mensen in de Verenigde Staten. Met de optie kunnen zij zich dan laten registreren bij de Nationel Donat Life Registry.

DonorcampagneOrgaandonatie_social_profile_pic
Op 7 april lanceerde Rijksoverheid hun nieuwe campagne over orgaandonatie. Het motto van deze campagne is: ‘Een leven redden. Je hebt het in je.’ Volgens Rijksoverheid richt de campagne zich vooral
op vragen over orgaandonatie. Met de campagne wil zij twijfels en onzekerheden wegnemen, door mensen aan te sporen het gesprek over orgaandonatie aan te gaan. De meest genoemde vragen zijn: ben ik wel geschikt als donor? Krijgt de familie wel tijd afscheid te nemen en hoe ziet je lichaam eruit na donatie? Op www.orgaandonatie.nu wordt de donorcampagne uitgevoerd. De campagne is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s